24.03.2008

Musical notes: "Discipline" by Janet Jackson



Asa cum v-am promis odata ca niciodata, m-am reapucta sa fac review-uri la albumele aparute. Rock, pop, electro, hip-hop...alea alea. Am ales pentru inceput acest album pentru ca a fost recent lansat pe piata (sfarsitul lui februarie) insa promovarea a inceput din decembrie anul trecut.

Dupa cum multi anticipau si chiar sperau, "Discipline" este albumul cu adevarat de comeback al lui Janet Jackson, dupa esecurile din ultimii 3-4 ani. Tema centrala este bazata pe science-fiction. Inca de la inceput suntem intampinati de un robotel "Kieko" (din cate am inteles). Din cele 22 de melodii, 8 au ca durata sub 1 minut si sunt create cu scopul de a lega melodiile intre ele. Personal aceste interlude-uri (daca asa s-o numi) mi s-au parut mai bune decat mare parte din melodii. Of course, prima melodie cu o durata de peste 3 minute este si primul extras de pe album - "Feedback". Melodia in sine e chiar faina, cu versuri provocatoare, videoclipul insa cam lasa de dorit si insasi Janet a inceput sa arate obosita in videoclipuri.

"LUV" se vrea a fi al treilea single. Se aud vorbe conform carora deja a fost filmat un videoclip. Este perfecta pentru cei proaspat indragostiti care nu se pot dezlipi de izbirile lor lasand un feeling de happiness. Merita ascultata.

"Rollercoaster" este o melodie realizata in colaborare cu Dark Child. Sincer, eu unul nu o apreciez datorita beat-ului de pe fundal si refrenului care parca nu isi are locul. Dupa inca o melodie de legatura - de fapt o discutie intre fete intr-o baie mai "funky" dupa cum spune una din dude, incepe Kieko varianta masculina care da tonul al melodia "Rock with U". Stilul care o recomanda ca melodie pentru cluburi este sustinut de un videoclip care incearca sa para realizat "dintr-o bucata". Totusi si in acesta, Janet pare parca sa cedeze in orice moment oboselii. "2nite" mentine atmosfera incinsa sau macar incalzita - depinde daca aveti centrala sua sunteti racordati la CET - .

Am observat ca pe acest album Janet mai mult sopteste. Poate ca ii se pare ca e mai senzuala. Mie mi se pare ca un test pentru surzi. Oricum interpretarea lui Janet este in mare parte impecabila.

Balada "Can't B Good" pe mine ma ucide. Mai degraba mi se pare un remake al melodiilor ei mai vechi decat ceva nou. La fel si "Never Letchu Go". Melancolicii sunt insa invitati sa le asculte. "Greatest X" este, dupa cum spune si melodia, povestea unui ex-boyfriend care a ramas in inima ei... blah blah blah....Nu ma pricep la astea...:)

"So much betta" este una din cele doua melodii care pe mine m-au cucerit. Ruda lui Kieko care o acompaniaza pe Janet, cat si starea creata impreuna cu versuri precum "So much betta I'm for you/I can do what she can do" au facut-o sa stea pe primul loc in topul meu. As cumpara albumul doar pentru melodia asta. Aici mi s epare ca este evidentiata tema science-fiction cel mai bine.

"The 1" este o melodie realizata in colaborare cu nimfomana de Missy Elliott care nu putea rata o melodie in care ar putea sa vorbeasca de unitati de masura... Dar parca melodia mai trebuia lucrata. Si interventiile lui Missy Elliott ceva mai dese."What's ur Name" te duce cu gandul la un cartier din State in plina vara cand o duduita canta si se plimba incercand sa admeneasca mushte....tipi. Este buna pentru condus. Nu e nici alerta si nici nu cauzeaza somnolenta. Urmeaza o scurta melodie in care retarzii sau cei care pur si simplu nu stiau de ce au cumparat albumul, gasesc un motiv. Ni se spune ce inseamna titlul albumului. Posibil ca cei mentionati anterior vor considera ca este o parte dintr-o enciclopedie. Dar nu este asa. Sper..."Discipline" (melodia) sincer ma dezamageste. Ma plictiseste. Si spui ca sare discul. Janet se duce sado maso style. Dar parca nu iese. Ultima melodie care sta alaturi de "So much betta" in topul meu se numeste "Curtains". O melodie lenta, care indeamna la iubire, o melodie pe care te poti relaxa cu partenerul/a, daca ai. Daca nu, o poti savura inainte sa te culci. Prietenii stiu de ce. Aici soaptele lui Janet sunt bine venite. Nimic nu iese in evidenta, nimic nu deranjeaza, totul este aranjat. Nu se poate spune insa despre toate melodiile.

In concluzie, va recomand albumul lui Janet Jackson. Fanii ei in special vor fi satisfacuti sa-si vada idolul atingand gloria de odinioara. Chiar daca pare facut cu 3/4 de masura, este totusi lucrat si faptul ca are o tema generala este atat un avantaj cat si un dezavantaj. Exista o unitate, dar se poate creea monotonie pe parcurs stiind la ce beat-uri sa te astepti.




Nota finala : 8.50

Un comentariu:

Anonim spunea...

În sfârsit "Discipline" by Janet Jackson...dap...pe ansamblu din ce-am citit,albumul e interesant şi merită cumparat,deşi..personal nu sunt fan Janet Jackson!te aprob complet knd ai afirmat k "Feedback"are versuri provoktoare,avand în vedere k pana si cântareaţa a afirmat k e fericita sa vada k melodia e atat d iubita d fani şi în acelasi timp provoktoare înkt poţi proiecta puradei ascultand-o:))Totuşi ea susţine k în viaţa d zi cu zi nu e asa wild...pah cred şi eu..d la o varsta te km lasa toate,inclusiv cheful d perpetuare a speciei.km atat am palavragit suficient!bafta pe departe!